
БОРЩ BORŠČ
Potrebujeme:
- 2 cvikly
- 2 lyžice oleja
- 1 citrón
- 1 lyžicu cukru, trocha soli
- 1 malý paradajkový pretlak
- 5-8 zemiakov
- 1 kg kyslej kapusty (alebo čerstvej, rôzne druhy)
- 1 papriku
- 1-2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 cibuľu
- 2 paradajky
- pár strúčikov cesnaku
- korenie a bylinky: bobkový list, čierne korenie (celé aj mleté), pór, rasca celá, koriander,
petržlenová vňať, zelená cibuľka, kôpor (nie je nevyhnutný ale poteší), zaváraný chren,
- smotana kyslá
- hovädzie alebo bravčové rebro
Postup prípravy:
• dať variť vodu veľký hrniec do ¾ plný – cca 5 litrov
(ak chcete boršč s mäsom, uvarte mäso, vyberte ho a ďalej varte boršč v bujóne (mäso pridáte nakoniec)
• do malého hrnca nastrúhať 2 cvikly , a pridať:
- 2 lyžice (veľké) oleja
- citrónovú šťavu alebo trošku octu (aby cvikla nestratila farbu)
- 1 lyžicu (veľkú) cukru
- polovicu malého paradajkového pretlaku
- vodu na dusenie
• na malom ohni dusiť potom ako zovrie cca 40-50 min • až voda vo veľkom hrnci zovrie, hodiť veľkú lyžicu soli a 5-8 zemiakov nakrájaných klasicky do polievky
• po zovretí zemiaky variť 5-7 minút • pridať kyslú kapustu 600-700 g, ak pridávame ešte nejaký iný druh kapusty; 900 g ak len kyslú (predtým 2-3 krát ju vypláchnuť studenou vodou a vyžmýkať)
• variť na miernom ohni 20-30 min, kým kapusta takmer nie je uvarená (je priesvitná) a prihodiť ďalšie kapusty (cca 200 g dokopy, nakrájané na hrubo – môže to byť kel, brokolica, karfiól, kaleráb, biela kapusta, podľa ľubovôle) + 1 papriku (nakrájanú pozdĺž)
• medzitým nastrúhať mrkvu - 2 stredné alebo 1 veľkú a 1 petržlen a 1 cibuľu a opražiť na panvici na oleji
• prihodiť do veľkého hrnca ešte dve paradajky nakrájané na drobno a druhú polku malého paradajkového pretlaku
• prihodiť cviklu
• prihodiť mrkvu a spol
• zamiešať, prihodiť 3 bobkové listy, cca 20 ks celé čierne korenie, rascu celú neplnú čajovú lyžičku
• zamiešať, zosilniť oheň na cca 10 min
• zatiaľ nachystať bylinky (ak nie sú čerstvé aspoň mrazené alebo sušené)
• pór nakrájaný na kolečká
• petržlenová vňať aj so stopkami (pozor, nie priveľa)
• kôpor aj so stopkami
• zelenú cibuľku, pažitku
• cesnak 4 strúčiky – nestrúhať, ale pokrájať nadrobno a potĺcť
• chren zaváraný 1 lyžičku
• koriander
• mleté čierne korenie a cesnak sa dá pridať aj do hotového
• pridať bylinky a koreniny, ochutnať, ak je moc kyslý pridať lyžičku cukru
• 2-3 min variť na slabom ohni, vypnúť, zamiešať, prikryť
• nechať stáť aspoň 15 min a papať, so smotanou
Приятного аппетита!
Peľmene

Budete potrebovať:
Na cesto:
Múku (hladkú) - 5-6 pohárov
Vodu (studenú, neprevarenú) – 1 pohár
Vajíčka - 1-2 kusy
Soľ – 1 čajová lyžička .
Na plnku: –
Bravčové mäso (krkovička) – 0,5 kg
Hovädzie mäso – 0,5 kg
Cibuľu (veľkú) – 1 kus.
2-3 polievkové lyžice vody, aby plnka nebola príliš hustá.
Soľ, papriku čiernu mletú podľa chuti.
1. Zamieste cesto tak, aby bolo dosť husté. Nechajte ho odstáť prikryjúc kuchynskou utierkou (bavlnenou) cca 15-20 minút.
2. Medzičasom pripravte plnku.
3. cesto krájajte na kúsky, robiac z nich „klobásky“, ďalej ich krájajte na malé kúsky o veľkosti cca vlašského orecha.
4. Každý kúsok rozvaľkajte valčekom na okrúhlu placku, plnku dajte do stredu a zlepte okraje. (Alternatívne môžete rozvaľkať cesto na väčšie kusy a krúžky vykrajovať pohárom)
5. Dajte variť vodu v hrnci, posoľte, pridajte bobkový list, peľmene varte po tom ako zovrú a vyplávajú hore cca 6-8 minút.
6. Jedzte ich so smotanou alebo horčicou. Dobre chutia aj s roztopeným maslom alebo aj s bujónom, v ktorom sú uvarené.
Dobrú chuť!
Jablkový lekvár
Na1 kg jabĺk použijeme 1 kg cukru
- Jablká umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kúsky (o hrúbke 5 milimetrov), potom ich vrstvu po vrstve presypeme cukrom a necháme v nádobe (hrnci), v ktorej budeme lekvár variť, na niekoľko hodín, aby jablká nasiakli šťavou.
- Dáme nádobu na oheň a privedieme do varu. Prevariť jablká vo vlastnej šťave 5-10 minút.
- Nechať lekvár úplne vychladnúť (4-6 hodín).
- Znovu jablká nechať prevariť do varu a variť 5-10 minút.
- Znovu nechať lekvár odstáť 4-6 hodín.
- Tretíkrát prevariť jablká 5-10 minút, regulujúc farbu a hustotu (čím dlhšie ich varíte, tým hustejší lekvár vznikne).
- Naporcovať lekvár do sterilizovaných fliaš, zavrieť vrchnákmi a obrátiť hore nohami až kým nevychladnú.
Rovnakým spôsobom sa dá variť lekvár aj zo sliviek, hrušiek, marhúľ, broskýň, nektáriniek...
|